Tuesday, May 31, 2011

ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Μην υποτιμάτε τους «Αγανακτισμένους»!

 
Αθήνα

Όντως το πλήθος των «Αγανακτισμένων» που συγκεντρώνεται στην πλατεία Συντάγματος είναι ανομοιογενές, για πολλούς ετερόκλητο και για ορισμένους απολιτικό, ασύνταχτο με στόχους γενικούς, ανεπεξέργαστους.

Ωστόσο, ακόμη κι αν ισχύουν ορισμένα από τα παραπάνω, η κινητοποίηση ενσωματώνει άκρως πολιτικά στοιχεία, που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Είναι μαζική, επιμένει και εκφράζει χωρίς αμφιβολία λαϊκή αμφισβήτηση και διαμαρτυρία.

Με άλλα λόγια ουδείς μπορεί να την αγνοήσει και ούτε βεβαίως να την υποτιμήσει.

Ιδιαιτέρως τα κόμματα εξουσίας οφείλουν να την αξιολογήσουν, να την ερμηνεύσουν και να προσεγγίσουν κατά το δυνατόν τις αγωνίες των αγωνιούντων πολιτών.

Saturday, May 28, 2011

Το κρίμα στο λαιμό σας αν γίνουμε Αργεντινή!- ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/05/2011




Οι περισσότεροι συνεχίζουν να μην αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των περιστάσεων. Δεν κατανοούν ότι η χώρα μας, η πατρίδα μας, βρίσκεται μπροστά σε ένα χρηματοδοτικό κενό, ότι κινδυνεύει να ξεμείνει από χρήματα και απειλείται με αυτό που οι τραπεζίτες περιγράφουν ως «αιφνίδιο θάνατο».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ευθέως ότι εκ του καταστατικού του και στον βαθμό που αναφύονται πιστωτικοί κίνδυνοι δεν μπορεί να δώσει το μερίδιό του για την πέμπτη δόση του δανείου. Και οι ευρωπαίοι εταίροι μας μετέδωσαν στον κ. Παπανδρέου ότι αν δεν λάβουν εγγυήσεις εθνικού επιπέδου, με τη συναίνεση των κομμάτων θα δεν θα καλύψουν τα χρήματα που αναλογούν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας και άλλες δήλωσαν ότι δεν είναι διατεθειμένες να πληρώσουν αν τα δικά μας κόμματα δεν συναινέσουν στην εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Κάπως έτσι οδηγηθήκαμε στην έκτακτη σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από την οποία αν δεν βγει καπνός η χώρα θα κινδυνεύσει με ''ατύχημα'' πρώτου μεγέθους, να βρει τοίχο και να πέσει.

Ηδη το πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον, η διευρυνόμενη αμφισβήτηση της κοινωνίας, μας σπρώχνει προς το ατύχημα.

Αν δεν διαμορφωθεί περιβάλλον ιστορικού συμβιβασμού η χώρα θα κινδυνεύσει να μην πάρει τα χρήματα που χρειάζεται, ο κόσμος να νοιώσει απόλυτα ανασφαλής, να κυριαρχηθεί από αισθήματα πανικού και να υπάρξουν συμπεριφορές ανεξέλεγκτες.

Αυτή την ώρα δεν υπάρχει άλλη οδός από μια πολιτική συμφωνία ολίγων μηνών, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις που θα επιτρέψουν στους ευρωπαίους να προσφέρουν συνολικότερη λύση αποφυγής της χρεοκοπίας.

Και αργότερα, στις αρχές του φθινοπώρου, να γίνουν εκλογές ώστε να ξαναμετρηθούν κόμματα και πρόσωπα.
Οτιδήποτε άλλο αυτή τη στιγμή οδηγεί σχεδόν με μαθηματική βεβαιότητα στην χρεοκοπία ή στον ''αιφνίδιο θάνατο''.

Η ευθύνη που πέφτει στις πλάτες της πολιτικής ηγεσίας είναι μεγάλη και η στάση τους θα είναι καθοριστική για τη χώρα και τους πολίτες της.

Ο κ. Παπανδρέου οφείλει να αποδεχθεί πολιτικές και πρόσωπα της άλλης πλευράς, ο κ. Σαμαράς να υπερβεί το κομματικό συμφέρον του και να δώσει χείρα βοηθείας και οι υπόλοιποι των μικρότερων κομμάτων να διευκολύνουν τους αρχηγούς των δύο μεγαλύτερων κομμάτων.

Αν από τη σύσκεψη δεν βγει καπνός οφείλουν όλοι να γνωρίζουν ότι μπορούν να συμβούν τα χειρότερα.

Εικόνες Αργεντινής δεν σηκώνει η Ελλάδα. Εδώ θα σκοτωνόμαστε στους δρόμους, το φάντασμα του εμφυλίου θα αναβιώσει και οι εθνικές απώλειες θα πρέπει να θεωρούνται βέβαιες.

Η Ελλάδα θα ζήσει καταστροφή αντίστοιχη της Μικρασιατικής! Ας το λάβουν όλοι υπόψιν.


akarakousis@dolnet.gr

Δημήτρης Δανίκας: Πόρνη


Θα σου πω εγώ «γιατί». Επειδή μηδενική εθνική συνείδηση. Επειδή από το τέλος του Εμφυλίου και ύστερα η πολιτική ελίτ άρχισε έκανε παρτούζα με την εξάρτηση και την υποταγή. Επειδή βολεύτηκε σαν πόρνη διεφθαρμένη. Επειδή με τους προστάτες της Αμερικής. Επειδή το οικόπεδο Hellas έτυχε να είναι μεσοτοιχία με το «Σιδηρούν παραπέτασμα» Βουλγαρίας, Γιουγκοσλαβίας και Αλβανίας. Επειδή από το σχέδιο Μάρσαλ και κάθε είδους χορηγία, που προέκυπτε απ αυτή την προστασία, κατέληγε θαλασσοδάνεια και αφασία. Ετσι βολεύτηκε η πολιτική ηγεσία. Ετσι εκμαυλίστηκε και έχασε κάθε ίχνος εθνικής συνείδησης και πατριωτικής φροντίδας. Ετσι σου λέει όχι μόνο με τους αμερικανούς αλλά και από τους Ευρωπαίους θα τα παίρνω γιατί και αυτούς με το οικόπεδό μου θα προστατεύω. Αλλά όταν κατέρρευσε το τείχος, απροστάτευτη η ξεπουπουλιασμένη γριά πόρνη. Χωρίς πελάτες, προαγωγούς και τσατσάδες. Ομως, εθισμένη από την πορνεία, εξακολούθησε να πορεύεται σαν να μην είχε αλλάξει τίποτα. Αυτή η ιδεολογία και αυτή η νοοτροπία κατέβηκε, όπως το ασανσέρ, από το ρετιρέ μέχρι το υπόγειο. Από τους αρχηγούς μέχρι τους πολίτες, ακόμα και τους φτωχούς. Ολοι μαγαρισμένοι από τον ιό της προστασίας. Γι' αυτό του Ελληνα πάντα κάποιος ξένος του φταίει. Αλλά και γι' αυτό ενδόμυχα πιστεύει ότι κάποια ξένη δύναμη θα τον σώσει. Πρώτα η Αμερική. Υστερα η Γαλλία. Μετά η Γερμανία. Αργότερα η Ευρώπη. Τώρα η Κίνα. Ισως και η Ρωσία. Γι αυτό στον εαυτό του και στις δυνάμεις του δεν πιστεύει. Γι αυτό η πελατειακή, εξαρτημένη, σχέση τον βολεύει. Γι αυτό με τα δανεικά πορεύεται σα να είναι δικά του τα ξένα λεφτά. Και γι αυτό από τη μια πιστεύει ότι η πατρίδα του είναι «Ψωροκώσταινα» και από την άλλη «τα άγια ελληνικά χώματα». Ανάπηρος, εξαρτημένος, μισός άνθρωπος. Απ όλους, ακόμα και από τον εαυτό του περιφρονημένος. Και γι αυτό από τη μια παριστάνει τον πατριώτη και από τη άλλη «πούλα μωρέ ακόμα και την Ακρόπολη» για να μας σώσει! Γέρασε η πόρνη. Κανείς δεν την θέλει. Ούτε τα ΚΑΠΗ των Βρυξελών. Ουστ απ εδώ. Και μόνο που σε βλέπουμε είναι αηδιαστικό!

'Ένα εθνικό, πλήρως ελεγχόμενο Ίντερνετ σχεδιάζει το Ιράν''



Το τοπικό Ίντερνετ θα ελέγχεται πλήρως από την κεντρική εξουσία
Το τοπικό Ίντερνετ θα ελέγχεται πλήρως από την κεντρική εξουσία.
Τεχεράνη, Ιράν
Το Ιράν εντείνει τις προσπάθειες του για την κατασκευή ενός εθνικού δικτύου υπολογιστών, δηλαδή ενός Ίντερνετ σε μικρογραφία, το οποίο θα είναι πλήρως ελεγχόμενο από την εξουσία, αναφέρει η Wall Street Journal.

Επισήμως το ιρανικό Ίντερνετ προβάλλεται σαν ένα αποτελεσματικό και πιο φθηνό για τους καταναλωτές μέτρο και σαν ένας τρόπος για την καλύτερη προάσπιση των παραδοσιακών ισλαμικών ηθικών αξιών. Άλλωστε έχουν πληθύνει οι αναφορές ηγετών για μία ήπια, πολιτιστική δυτική εισβολή στη χώρα.

Σήμερα υπολογίζεται ότι το 11% των Ιρανών (κυρίως στις μεγάλες πόλεις) έχει πρόσβαση στο Ίντερνετ, αριθμός σαφώς μικρότερος από τις δυτικές χώρες, όπως και άλλες μεσανατολικές. Λόγω και της λογοκρισίας στο εσωτερικό αλλά και του αντιπολιτευόμενου κινήματος, μεγάλος είναι ο αριθμός των μπλογκ, πολλά από τα οποία γράφονται από Ιρανούς του εξωτερικού.

Οι πρώτες προσπάθειες για ένα εγχώριο Ίντερνετ φαίνεται ότι άρχισαν το 2005, με την άνοδο στη εξουσία του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, αναφέρει το δημοσίευμα, αν και από τη δεκαετία του 1990 το κράτος συστηματικά εμπόδιζε την πρόσβαση σε υλικό που δεν είναι αρεστό στην κεντρική εξουσία.

Ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, την ώρα που στα περισσότερα γειτονικά κράτη στη Μέση Ανατολή εξαπλώνονταν χάρη και στο Ίντερνετ τα αντικυβερνητικά μηνύματα, κρατικοί παράγοντες δήλωναν ότι το 60% των νοικοκυριών έχει πρόσβαση στο εθνικό δίκτυο. Μέσα σε δύο χρόνια, πρόσθεταν, το ποσοστό θα φτάσει το 100%.

Το δίκτυο θα λειτουργεί παράλληλα με το Ίντερνετ, μέχρι να το υποκαταστήσει πλήρως για τους πολίτες, το κράτος και τις επιχειρήσεις.

Επιπλέον, την Παρασκευή, στον ιρανικό Τύπο εμφανίστηκαν δημοσιεύματα για την προσπάθεια του Ιράν να ετοιμάσει λειτουργικό σύστημα σε αντικατάσταση των (αμερικανικών) Windows. Πάντως οι εν λόγω σχεδιασμοί δεν είναι εύκολο να επιβεβαιωθούν.

Είναι επίσης πιθανό ότι η ανακάλυψη του σκουληκιού Stuxnet που θεωρείται ότι προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν επιτάχυνε τους σχεδιασμούς για το εθνικό δίκτυο.

Ανάλογοι σχεδιασμοί και υλοποιήσεις ενός εσωτερικού δικτύου προχωρούν τα τελευταία χρόνια και σε άλλες χώρες. Η Μιανμάρ, η Βόρεια Κορέα και η Κούβα έχουν διαφόρων μορφών εσωτερικά, ελεγχόμενα δίκτυα ενώ επιτρέπουν την πρόσβαση στο (παγκόσμιο) Ίντερνετ σε μικρό αριθμό ανθρώπων, συνήθως ανώτερων κρατικών στελεχών.

Newsroom ΔΟΛ

Tuesday, May 24, 2011

Κάπνισμα τέλος στις παραλίες και τα πάρκα της Νέας Υόρκης.....στην Ελλάδα????

Μία εβδομάδα πριν την αναμενόμενη έλευση των λουόμενων στις παραλίες και στα θεματικά πάρκα της Νήσου Κόνι στο Μπρούκλιν, ενεργοποιήθηκε χθες Δευτέρα η απαγόρευση του καπνίσματος σε πάρκα και σε παραλίες στη Νέα Υόρκη.
Σημειώνεται πως η Νέα Υόρκη έχει ήδη προχωρήσει στην απαγόρευση του καπνίσματος σε εστιατόρια, κυβερνητικά κτίρια και στους περισσότερους δημόσιους χώρους όπως τα μουσεία και οι κινηματογράφοι. Η επέκταση της απαγόρευσης θα ισχύει και για το τεράστιο Σέντραλ Παρκ, αγαπημένο τόπο για εκατομμύρια κατοίκους του Μανχάταν.
Στα πάρκα της Νέας Υόρκης των οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων θα περιπολούν 200 αστυνομικοί οι οποίοι θα επιβάλλουν πρόστιμα 50 δολαρίων σε όσους παραβάτες συλλαμβάνουν να καπνίζουν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρέθυμνο: Στα χέρια της αστυνομίας 26χρονός σωματέμπορος

Με τις κατηγορίες της σωματεμπορίας, του βιασμού κατ' εξακολούθηση και της πλαστογραφίας, οδηγήθηκε στην ασφάλεια Ρεθύμνου 26χρονος από το Ιράκ.
Ο 26χρονος κατηγορείται ότι κρατούσε παρά τη θέλησή της σε σπίτι στο Ρέθυμνο, μία Ρωσίδα, την οποία εξανάγκαζε με χρήση βίας να εκδίδεται έναντι αμοιβής.
Η Ρωσίδα κατήγγειλε στην αστυνομία ότι ο 26χρονος από το Ιράκ την κρατούσε παράνομα από το 2009 και έως τον Απρίλιο του 2011, σε διάφορα σπίτια, στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο, εξαναγκάζοντάς την να εκδίδεται με αμοιβή.
 

Friday, May 20, 2011

Οι απροστάτευτοι Έλληνες επικροτούν την αυτοδικία

Σοκάρουν τα στοιχεία που θέλουν τους πολίτες να επικροτούν τις επιθέσεις αυτοδικίας από ομάδες πολιτών παίρνουν την κατάσταση στα χέρια του. Κρίνουν ως ανεπαρκείς τις δράσεις των κομμάτων και της κυβέρνησης
 
Με τα περιστατικά επιθέσεων κατά αλλοδαπών να έχουν αυξηθεί δραματικά μετά το θάνατο του Μανώλη Καντάρη, οι πολίτες, που αισθάνονται απροστάτευτοι απέναντι στην αυξημένη εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας, επικροτούν τις ενέργειες αυτοδικίας.
Η κατάσταση οξύνθηκε ιδιαίτερα μετά το θάνατο του 44χρονου οικογενειάρχη που δολοφονήθηκε από αλλοδαπούς για μία κάμερα, ενώ σε ανεξέλεγκτες αντιδράσεις βίας ωθεί και ο ξυλοδαρμός διαδηλωτή, που δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.
Σε έρευνα που διενήργησε η Κάπα Research, οι μισοί ερωτηθέντες επικρότησαν τα περιστατικά της αυτοδικίας, καθώς το 23,6% δήλωσε ότι συμφωνεί και το 23,1% ότι μάλλον συμφωνεί.
Αντίθετο με τέτοιες εκδηλώσεις αυτοδικίας παρουσιάστηκε το 46,7%, με το 21,3% να δηλώνει ότι διαφωνεί και το 25,4% ότι μάλλον διαφωνεί.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (73,7%) απέδωσε τη δολοφονία του 44χρονου Μανώλη Καντάρη στην ανεξέλεγκτη συγκέντρωση λαθρομεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, με το 13,9% να εκτιμά ότι ευθύνεται η ελλιπής αστυνόμευση.
Οι περισσότεροι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι η εικόνα στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να αλλάξει με την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας (84,5%) και των παράνομων μεταναστών (75,3%).
Εκτιμούν επίσης ότι θα συνέβαλε η καταπολέμηση των ναρκωτικών (43,8%), των εγκαταλελειμένων κτιρίων (23,1%), του παρεμπορίου (22,9%), των συνεχών διαδηλώσεων (18,1%), της πορνείας (16,1%) και των αστέγων (9,4%).
Μεταξύ των δράσεων των φορέων για την κατάσταση στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, οι πολίτες κατατάσσουν τελευταία τα πολιτικά κόμματα και τη Βουλή (3,3%) και τοποθετούν στην προτελευταία θέση την κυβέρνηση και τα υπουργεία (5,2%).
Θετικά κρίνουν τις επιχειρήσεις, που τις κατατάσσουν στην πρώτη θέση (42,2%), την Αστυνομία (22,5%) και το Δήμο Αθηναίων (16,6%).

Wednesday, May 11, 2011

"Το παράβολο για την άσκηση μήνυσης αυξήθηκε από 10 σε 100 €. Συμφωνείτε; Επηρεάζεται ή όχι η δυνατότητα πρόσβασης στην ποινική δικαιοσύνη;"


100 € για μια μήνυση...


Μέχρι πριν λίγους μήνες το κόστος για την κατάθεση μιας μήνυσης και για τη δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής ήταν ελάχιστο. Ωστόσο, πρόσφατα και με νεότερη ρύθμιση το "παράβολο" για την κατάθεση μιας μήνυσης ανέρχεται πλέον σε 100 € και δε περίπτωση δήλωσης παράστασης πολιτικής αγωγής απαιτείται άλλο ένα παράβολο αξίας πλέον 50 €.

Οι αυξήσεις αυτές από τη μια συμβάλλουν ενδεχομένως στην αποσυμφόρηση των ποινικών δικαστηριών - από την άλλη, όμως, ζήτημα δημιουργείται σχετικά με το αν περιορίζεται τελικά το δικαίωμα του πολίτη πρόσβασης στη δικαιοσύνη που απορρέει από το άρθρο 20 του Συντάγματος. Μήπως, όμως, είναι επιπρόσθετα ένα μέτρο καταπολέμησης της ελληνικής "δικομανίας";!

Επί αυτών των προβληματισμών  το theartofcrime ζητεί την άποψή σας:


"Το παράβολο για την άσκηση μήνυσης αυξήθηκε από 10 σε 100 €. Συμφωνείτε; Επηρεάζεται ή όχι η δυνατότητα πρόσβασης στην ποινική δικαιοσύνη;"


Γιάννης, 53 ετών, δημόσιος υπάλληλος
Όχι, δεν συμφωνώ και νομίζω ότι αποτρέπει τις χαμηλότερες κοινωνικά τάξεις να προβούν στη διαδικασία της μήνυσης.

Χαρά, 25 ετών, απόφοιτη οικονομικών
Βρίσκω υπερβολική την αύξηση του ποσού, αλλά το καλό είναι ότι ίσως περιοριστεί ο αριθμός των μηνύσεων. Πάντως πιστεύω ότι εάν κάποιος θέλει να κάνει μήνυση, θα την κάνει ούτως ή άλλως.

Κάρλος, 51 ετών, ελεύθερος επαγγελματίας
Είναι άσχημο να αυξάνεται το ποσό, μπορεί όμως να το αποφάσισαν για να κρατήσουν τον κόσμο μακριά από τη δικαιοσύνη, ή ίσως για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, αφού ο καθένας έκανε μήνυση για μικροπράγματα.

Κωνσταντίνος, 33 ετών, καθηγητής
Είχα ξαφνιαστεί όταν άκουσα πόσο μεγάλη θα ήταν η αύξηση, αλλά πλέον οποιαδήποτε αύξηση και να ακούσω, δεν εκπλήσσομαι ιδιαίτερα. Ίσως πράγματι οι πολίτες να αποθαρρυνθούν λόγω αυτού.

Γιώτα, 19 ετών, φοιτήτρια
Επηρεάζει την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, πλέον νομίζω θα γίνονται λιγότερες μηνύσεις.

Μαίρη, 26 ετών, άνεργη
Μεγάλη η αύξηση σίγουρα, αλλά τουλάχιστον μπορεί να ελαφρύνει το φόρτο εργασίας των δικαστηρίων και να γίνονται γρηγορότερα οι δίκες.

Γιάννης, 42 ετών, Δικηγόρος
Όχι, δεν θεωρώ ότι επηρεάζει την πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Η διαδικασία της μήνυσης είναι ένας μηχανισμός που πρέπει να συντηρηθεί - πρέπει να γνωρίζουμε το λόγο για τον οποίο γίνεται η μήνυση.

Αναστασία, 67 ετών, συνταξιούχος
Είναι πολλά τα χρήματα, αλλά αν μου συμβεί κάτι, φυσικά και θα κάνω μήνυση, γιατί πρέπει να προστατευτώ.

Μαρία, 24 ετών, άνεργη
Όχι δεν συμφωνώ. Γιατί να πληρώσουμε αφού ούτως ή άλλως δεν λειτουργεί σωστά το κράτος και δεν ενθαρρύνει κάποιον να κάνει μήνυση;

Πάνος, 28 ετών, ιδιοκτήτης περιπτέρου
Μπορεί να είναι μεγάλη η αύξηση, αλλά δεν γίνεται με το παραμικρό ο καθένας να κάνει μηνύσεις. Πιστεύω καλύτερα είναι έτσι.

Χτυπώντας της ρίζες της βίας στη σύγχρονη Ελλάδα


του Νέστορα Ε. Κουράκη,
Καθηγητή Εγκληματολογίας- Σωφρονιστικής
τμήματος Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Tuesday, May 3, 2011

No human trafficking: Ενημερωτικό σεμινάριο στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση

No human trafficking: Ενημερωτικό σεμινάριο στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση

H Ελληνοαμερικανική Ένωση διοργανώνει την Δευτέρα 9 Μαΐου 2011 στις 7:00 μ.μ. ενημερωτικό σεμινάριο πάνω στο διεθνές έγκλημα του trafficking, την παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων με σκοπό την εκμετάλλευση.

Το σεμινάριο, με τίτλο Human Trafficking and Modern-day Slavery, έχει διάρκεια 90 λεπτά, πραγματοποιείται στην αγγλική γλώσσα και περιλαμβάνει αποσπάσματα από βραβευμένα ντοκιμαντέρ, στατιστικά στοιχεία, αφηγήσεις θυμάτων trafficking καθώς και δημιουργίες νέων ελλήνων καλλιτεχνών και μουσικά βίντεο κλιπ.

Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει ελάχιστα για το σύγχρονο δουλεμπόριο  ανθρώπων, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για έγκλημα απίστευτης σκληρότητας και έκτασης, με ταχύτατους ρυθμούς εξάπλωσης, που αποφέρει τεράστια κέρδη σε δίκτυα παράνομης δραστηριότητας. Το ΝO Project είναι ανεξάρτητη πρωτοβουλία κατά του trafficking, εστιάζοντας στο θέμα της αυξανόμενης ζήτησης για θύματα εργασιακού και σεξουαλικού trafficking. Ταυτόχρονα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των νέων πάνω στο έγκλημα αυτό μέσα από την μουσική, τα εικαστικά, την εκπαίδευση και τα κοινωνικά μέσα.  To ΝO Project εμπιστεύεται τις δυνάμεις και τις δεξιότητες που διαθέτουν οι νέοι για να επηρεάσουν την κοινωνία μας και να αλλάξουν συμπεριφορές. Μέχρι σήμερα η πρωτοβουλία αυτή δεν έχει λάβει καμιά οικονομική χρηματοδότηση από την ελληνική κυβέρνηση, ανεξάρτητους οργανισμούς ή ιδιώτες.

H εκστρατεία αυτή είναι αποτέλεσμα δίχρονης έρευνας στην οποία έχουν συμβάλλει δικηγόροι, εγκληματολόγοι, υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, το γραφείο αντί-trafficking του Υπουργείου Εξωτερικών, σχολικοί σύμβουλοι, καθηγητές, ψυχολόγοι, γονείς, έφηβοι αλλά και μη-κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν στηρίξει και εξακολουθούν να στηρίζουν θύματα trafficking σε οργανωμένα καταφύγια ή ακόμα και στους δρόμους. Το ΝO Project βρίσκεται σε στενή επαφή με καταξιωμένες εκστρατείες παγκοσμίου βεληνεκούς, όπως η LOVE146, και είχε την ευθύνη της ελληνικής εκδοχής της πρωτοβουλίας MTVΕΧΙΤ. Ιδρυτικό μέλος του ΝO Project είναι η Judy Boyle, απόφοιτος του Harvard που έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με το θέατρο, την εκπαίδευση εκπαιδευτικών και τη συγγραφή. Τον τελευταίο χρόνο πραγματοποιεί σεμινάρια multimedia για τη σύγχρονη δουλεία σε όλη την Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ΝO Project μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.thenoproject.org .
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ :  http://thenoproject.org/greek/

Monday, May 2, 2011

Η θεωρία των σπασμένων παραθύρων

Η θεωρία των σπασμένων παραθύρων

Το 1993 δήμαρχος της Νέας Υόρκης έγινε ο Ρούντι Τζουλιάνι, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως ο ρεπουμπλικάνος με το σλόγκαν «μηδενική ανοχή». Έκτοτε, πολλοί (δήμαρχοι, υπουργοί, αρχηγοί αστυνομίας) βιάστηκαν να το χρησιμοποιήσουν, ερμηνεύοντάς το κατά βούληση, εφαρμόζοντας κρατικό τραμπουκισμό, αγνοώντας πλήρως τη σημασία του.

Ναι, η αστυνόμευση αυξήθηκε, αλλά όχι με στόχο τον ξυλοδαρμό συνταξιούχων. Για 6 χρόνια, «μηδενική ανοχή» στο μετρό σήμαινε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να βγει από το μηχανοστάσιο συρμός βρόμικος, με σπασμένα τζάμια και με χαλασμένες πόρτες. Οι σπασμένες λάμπες, οι ξεθωριασμένες πινακίδες, όλα διορθώνονταν μέσα σε ώρες. Παράλληλα, «μηδενική ανοχή» και απέναντι στη συμπεριφορά των επιβατών: ξεκίνησαν συλλήψεις για δημόσια ούρηση και για καταστροφή περιουσίας - δεν μιλάμε για «προληπτικές συλλήψεις» ούτε για «εξακριβώσεις», και μιλάμε για εποχές που τα υπόγεια της πόλης ήταν ζούγκλα, αληθινό φυτώριο αντικοινωνικής συμπεριφοράς, με μόνο κανόνα την επιβολή του δυνατότερου.

Ναι, το σύστημα απέδωσε: ο φωτισμός και η καθαριότητα (τόσο απλά!) μείωσαν απείρως πιο βίαια εγκλήματα, όπως οι ξυλοδαρμοί, οι βιασμοί και οι φόνοι. Πρόκειται για την εφαρμογή της θεωρίας των «σπασμένων παραθύρων», δημιούργημα των κοινωνιολόγων James Q. Wilson και George L. Kelling το 1982, σύμφωνα με το οποίο το συντηρημένο περιβάλλον αποθαρρύνει τη βίαιη συμπεριφορά.

Ένα σπασμένο τζάμι που δεν αντικαθίσταται σημαίνει εδώ δεν υπάρχει ιδιοκτήτης, δεν υπάρχει ενοικιαστής, το πεδίο είναι ελεύθερο. Αντιρρήσεις υπάρχουν, όμως το πείραμα επαναλήφθηκε στο Lowell της Μασαχουσέτης με τα ίδια αποτελέσματα. Σε κάποιες υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης οι δημοτικές αρχές άρχισαν να μαζεύουν εντατικά τα σκουπίδια, να αντικαθιστούν σπασμένες λάμπες, να διορθώνουν πεζοδρόμια, φανάρια και τη σήμανση των δρόμων. Σε άλλες, με αντίστοιχα προβλήματα, αύξησαν μόνο την αστυνόμευση. Μαντέψτε σε ποιες από τις δύο περιπτώσεις μειώθηκαν οι κλήσεις προς την αστυνομία κατά 20%.

Η Αθήνα υποφέρει τρομακτικά σε θέματα συντήρησης αστικού εξοπλισμού και τα πράγματα είναι χειρότερα εκεί όπου είναι πιο επικίνδυνα (και τούμπαλιν). Παράλληλα, όλοι ξέρουμε πόσο αλλάζει η συμπεριφορά των Αθηναίων μέσα στο μετρό. Η συνήθης ερμηνεία είναι ότι «στο μετρό υπάρχει αστυνόμευση». Τα πράγματα σπάνια είναι όσο απλά φαίνονται. Ίσως τελικά να πρόκειται για καταπληκτική απόδειξη της θεωρίας των «σπασμένων παραθύρων».
i

"Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΚΡΟΝΧΟΛΜ" ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ, Υπόγειο- Πεσμαζόγλου 5


Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΚΡΟΝΧΟΛΜ
του Τζόρντι Γκαλθεράν

σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου


     Το έργο αναφέρεται στον σκληρό και απάνθρωπο τρόπο που εφαρμόζουν οι πολυεθνικές εταιρείες για την πρόσληψη των υποψηφίων στελεχών τους. Ο συγγραφέας Χόρντι Γκαλθεράν αναφέρει για το έργο: «Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΚΡΟΝΧΟΛΜ» αποπειράται να μιλήσει για τη σκληρότητα στις εργασιακές σχέσεις. Και θέλησα να το κάνω αυτό με αφορμή μία από τις πλέον απάνθρωπες διαδικασίες που υφίστανται στον εργασιακό κόσμο: την επιλογή προσωπικού.
      Η υπόθεση είναι απλή: oι τελευταίοι τέσσερις υποψήφιοι για μία θέση ανώτατου στελέχους σε μια σημαντική πολυεθνική εταιρεία συναντώνται και υποβάλλονται στις τελευταίες δοκιμασίες της διαδικασίας επιλογής, δοκιμασίες οι οποίες, ακροβατώντας στο παράλογο, δε φαίνεται να έχουν καμία σχέση με αυτή καθαυτή τη θέση εργασίας.
      Η ιδέα του παιχνιδιού ως αναγωγή στις ανθρώπινες σχέσεις, παιχνίδι το οποίο πάντα υπάρχει στα έργα μου, μετατρέπεται στο συγκεκριμένο έργο στην απόλυτο σύνδεσμο: οι πρωταγωνιστές παίζουν μεταξύ τους και το κοινό προσκαλείται να συμμετάσχει μαζί τους, προσπαθώντας να ανακαλύψει ποιο είναι το ψέμα και ποια η αλήθεια, εάν και όπου αυτό είναι δυνατόν. Όλες οι δοκιμασίες στις οποίες υποβάλλονται οι υποψήφιοι, όσο απίστευτο κι εάν φαίνεται, είναι εμπνευσμένες από πραγματικές τεχνικές επιλογής προσωπικού, καταγεγραμμένες σε σοβαρά έργα που έχουν εκπονήσει ειδικοί επί του θέματος. Το μόνο πράγμα που κάνει το έργο είναι να φτάσει τις δοκιμασίες στα άκρα, χωρίς να κρύψει το κωμικό στοιχείο που υποκρύπτεται σ’αυτές. Η ιδέα για το έργο αυτό γεννήθηκε από μια πραγματική, ανέκδοτη ιστορία. Σε ένα δοχείο απορριμμάτων στη Βαρκελώνη βρέθηκε μια σειρά εγγράφων στα οποία ένας υπάλληλος του τμήματος προσωπικού από μια αλυσίδα σουπερμάρκετ είχε σημειώσει τις εντυπώσεις του για τους υποψηφίους που απευθύνονταν στη θέση του ταμία. Τα σχόλια έβριθαν φράσεων σεξιστικών, ξενοφοβικών και βάρβαρων, του τύπου “χοντρή”, “βλαμμένη, ούτε χειραψία δεν ξέρει να κάνει...”, “τσιριχτή φωνή, μοιάζει ηλίθιος...”, κλπ. Εκείνος ο υπάλληλος, οχυρωμένος πίσω από την “ιερά αποστολή” που του είχε ανατεθεί, θεωρούσε ότι είχε το δικαίωμα να γράφει αυτές τις ανοησίες για άτομα που δε γνώριζε καθόλου, τη δύναμη να τους δώσει ή να τους αρνηθεί μια θέση εργασίας και τη δυνατότητα να είναι σκληρός και αδυσώπητος. Φανταζόμουν αυτές τις άμοιρες κοπέλες που προσπαθούσαν να δώσουν μια καλή εικόνα για το άτομό τους, μια εικόνα “επαγγελματικώς ορθή”, προσπαθώντας να κάνουν αυτό που εκείνες πίστευαν ότι ήταν το προσδοκώμενο, έτοιμες ακόμη και να υποστούν κάποιες μικρές ταπεινώσεις προκειμένου να προσληφθούν σ’ αυτήν τη δουλειά που την είχαν ανάγκη…
      Αυτό είναι που κάνουν, σε ακραίο βέβαια βαθμό, οι πρωταγωνιστές της «Μεθόδου Γκρόνχολμ» - γιατί δεν έχει σημασία ούτε ποιοι είμαστε, ούτε πώς είμαστε, αλλά ποιοι φαινόμαστε ότι είμαστε. Η πραγματική μας ταυτότητα δεν ενδιαφέρει κανέναν, ούτε καν εμάς τους ίδιους. Για αυτές τις μικρές, παράπλευρες επιπτώσεις του καπιταλισμού μιλά αυτή η κωμωδία.”
     
 Ο καταλανός συγγραφέας Χόρντι Γκαλθεράν συνδυάζει με μαεστρία το χιούμορ με το δράμα, τη λύπη με το γέλιο και με πανέξυπνους διαλόγους, μας μεταφέρει στο σκληρό και ανταγωνιστικό χώρο των πολυεθνικών, στήνει την πλοκή με σασπένς όπου οι θεατές μέσα από απρόβλεπτες ανατροπές κρατούν την ανάσα τους μέχρι το τέλος….που είναι κι αυτό εξίσου απρόβλεπτο.
      Γεννήθηκε το 1964 στη Βαρκελώνη της Ισπανίας. Σπούδασε Καταλανική φιλολογία στο πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Ξεκίνησε να γράφει το 1988 και αρχικά σκηνοθετεί ο ίδιος τα έργα του σε ερασιτεχνικές παραστάσεις. Το 1995 για πρώτη φορά αποφασίζει να συμμετάσχει σε θεατρικούς διαγωνισμούς με τα δύο του έργα: “Paraules encadenades” και “Dakota”, για τα οποία απέσπασε αρκετά βραβεία. Είναι επίσης ο δημιουργός αρκετών τηλεοπτικών σειρών για την Καταλανική τηλεόραση, ενώ έχει γράψει και μία σειρά διηγημάτων τα οποία έχουν εκδοθεί με τον τίτλο “German Miranda”.
      «Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΚΡΟΝΧΟΛΜ» έχει αποσπάσει συνολικά περισσότερα από είκοσι βραβεία. Έχει επίσης γυριστεί και σε ταινία, της οποίας τη διασκευή υπογράφει ο ίδιος ο Galceran, το 2003 – με τίτλο «El Metodo» και πρωταγωνιστή τον Eduardo Noriega . Η ταινία απέσπασε δύο βραβεία Goya, το ένα εκ των οποίων ήταν αυτό του καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.

Μετάφραση: Γιώργος Καραμίχος και Μαρίας Τσατσαρώνη
Σκηνοθεσία: Διαγόρας Χρονόπουλος
Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Γαβαλάς
Μουσική σύνθεση: Σταύρος Γασπαράτος
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Θρίλερ με το πτώμα του Μπιν Λάντεν – Πλαστή η φωτο που έκανε το γύρο του κόσμου



- Φρόντισαν να ταφεί εντός 24 ωρών για να μην υπάρξουν αντιδράσεις από μουσουλμάνους;
- Η ταφή έγινε στη θάλασσα για να μην υπάρχει τόπος “λατρείας” για τους οπαδούς του;
- Οι πακιστανοί λένε οτι δεν συμμετείχαν στην επιχείρηση
Αν κάποιο στοιχείο μπορεί να θεωρηθεί αδιάσειστο για το θάνατο του νούμερο ένα τρομοκράτη του πλανήτη αυτό δεν είναι άλλο από τη σορό του.
Κι όμως αυτό είναι το μόνο στοιχείο το οποίο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα από του Αμερικανούς που με κάθε επισημότητα ανακοίνωσαν το θάνατό του μετά από επιχείρηση στο Πακιστάν.
Αντιθέτως κυκλοφόρησαν κάποιες αμφιβόλου προέλευσης φωτογραφίες οι οποίες αποδίδονται μάλιστα σε πακιστανικά μέσα και όλα τα διεθνή μέσα τις αναμεταδίδουν με κάθε επιφύλαξη.
Κι όμως λίγο πριν τις 13.30 τα πακιστανικά ΜΜΕ παραδέχθηκαν πως πρόκειται για πλαστή φωτογραφία και την απέσυραν.
Πολλά ιδιωτικά δίκτυα είχαν μεταδώσει τη φωτογραφία διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι πρόκειται για τον αρχηγό της Αλ-Κάιντα, ο οποίος σκοτώθηκε τη νύκτα στη διάρκεια επιδρομής με ελικόπτερα των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο Αμποταμπάντ, περίπου 50 χλμ. βορειοδυτικά του Ισλαμαμπάντ.
“Ήταν πράγματι μια πλαστή φωτογραφία, είχε ήδη κυκλοφορήσει στο Ίντερνετ το 2009″, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράνα Τζαουάντ, ο επικεφαλής του γραφείου στο Ισλαμαμπάντ του Geo TV, του δημοφιλέστερου τηλεοπτικού δικτύου στο Πακιστάν. “Είχαμε επισημάνει, όταν την μεταδώσαμε, πως η αυθεντικότητά της δεν ήταν δυνατό προς το παρόν να επιβεβαιωθεί, στη συνέχεια ελέγξαμε και την αποσύραμε”, κατέληξε ο Τζαουάντ.
Όλα τα άλλα δίκτυα εξαφάνισαν επίσης από τις οθόνες τους τη φωτογραφία, η οποία έδειχνε το ματωμένο και εν μέρει παραμορφωμένο πρόσωπο ενός άνδρα με πυκνά μαύρα γένια.
Σαν να μην έφτανε αυτό ένα καθ’ όλα έγκυρο μέσο οι New York Times έγραψαν πως η σορός του Μπιν Λαντεν μεταφέρθηκε από το Πακιστάν στο Αφγανιστάν και από κει… ρίχθηκε στη θάλασσα.
Κάπου εδώ ξεκινούν μερικά από τα δεκάδες ίσως ερωτήματα.
Γιατί μεταφέρθηκε από το Πακιστάν στο Αφγανιστάν;
Γιατί μεταφέρθηκε εκ νέου σε κάποιο άλλο κράτος για να ενταφιαστεί στη θάλασσα (δεδομένου ότι το Αφγανιστάν δεν έχει θάλασσα);
Ποιος ο λόγος της… περιφοράς;
Γιατί έγινε (αν έγινε) ενταφιασμός στη θάλασσα;
Γιατί δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα φωτογραφίες ή video από την επιχείρηση;
Το μόνο που έσπευσαν άμεσα να πουν οι Αμερικανοί για να κατευνάσουν κάπως τους οπαδούς του Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν ότι η σορός του έτυχε της μεταχείρισης που προβλέπει το Κοράνι.
“Δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το σώμα του έτυχε της μεταχείρισης που ορίζει η μουσουλμανική παράδοση. Είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα”, είχε προηγουμένως δηλώσει Αμερικανός αξιωματούχος.
Το σώμα ενός μουσουλμάνου νεκρού πρέπει να πλυθεί από άνδρες μουσουλμάνους και να ταφεί το συντομότερο δυνατόν, συνήθως τις πρώτες 24 ώρες μετά τον θάνατο. Λευκό σάβανο καλύπτει το σώμα, το οποίο είτε ενταφιάζεται, είτε ποντίζεται.
Αυτό δικαιολογεί τη σπουδή;
Το γεγονός ότι προτιμήθηκε ο ενταφιασμός στη θάλασσα και μάλιστα σε σημείο που δεν ανακοινώθηκε ώστε να μην υπάρχει χώρος “λατρείας” για τους οπαδούς του;

Εισαγγελία: Κλήσεις σε υπόπτους για "στημένους" ποδοσφαιρικούς αγώνες Η εισαγγελική έρευνα αφορά 41 στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες, από το 2008 έως και σήμερα, οι 39 βάσει καταλόγου της ΟΥΕΦΑ και άλλοι 2, του 2011, που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Κλήσεις σε ανωμοτί κατάθεση, σε πρόσωπα που έπαιξαν μέσω του ΟΠΑΠ σε λεγόμενα "στημένα" παιχνίδια, αποστέλλει το Οικονομικό Τμήμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών που ερευνά την υπόθεση.

Η εισαγγελική έρευνα αφορά 41 στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες, από το 2008 έως και σήμερα, οι 39 βάσει καταλόγου της ΟΥΕΦΑ και άλλοι 2, του 2011, που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Οι εισαγγελείς έχουν χωρίσει την υπόθεση σε τρεις δικογραφίες που αφορούν:

- Η πρώτη τους παίκτες μέσω του ΟΠΑΠ στημένων αγώνων

- Η δεύτερη αυτούς που θα προκύψουν ότι έστησαν τους αγώνες, παράγοντες, ποδοσφαιριστές, διαιτητές κλπ.

- Η τρίτη τους παίκτες στημένων παιχνιδιών μέσω παράνομου ιντερνετικού στοιχήματος.
Οι επικείμενες κλήσεις σε υπόπτους, που θα είναι σε περισσότερα από 10 πρόσωπα, αφορούν την πρώτη δικογραφία και τα αδικήματα για τα οποία καλούνται ως ύποπτοι είναι η απάτη και η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Τα πρόσωπα αυτά, μεταξύ των οποίων και δύο γυναίκες, εντοπίστηκαν καθώς ζήτησαν βεβαιώσεις κερδών από τον ΟΠΑΠ.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της έρευνας, τα κέρδη των επίμαχων στοιχημάτων που ελέγχονται υπολογίζονται μεταξύ 10.000 και 80.000 ευρώ για κάθε παιχνίδι.

Στο πλαίσιο της έρευνας, μεταξύ άλλων, έχουν καταθέσει και τέσσερα στελέχη της ΟΥΕΦΑ, η οποία από το 2008 εφαρμόζει σύστημα παρακολούθησης στοιχηματικής απάτης, που -όπως φέρονται να τόνισαν στην εισαγγελία οι μάρτυρες- έχει μηδενικό ποσοστό λάθους.

Τα αδικήματα που ερευνώνται στη δεύτερη δικογραφία είναι η δωροδοκία, η δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα και η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Για αυτήν την υπόθεση παράλληλη έρευνα, με εντολή του Οικονομικού Τμήματος, διενεργεί το ΣΔΟΕ, σε ό,τι αφορά τον έλεγχο περιουσιακών στοιχείων προσώπων που εμπλέκονται στο στήσιμο των αγώνων.

Σε ό,τι αφορά το παράνομο ιντερνετικό στοίχημα, τις επόμενες ημέρες η εισαγγελία θα αποστείλει αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις βρετανικές αρχές, με στόχο η μεγάλη εταιρεία στοιχημάτων Betfair να κοινοποιήσει τα στοιχεία Ελλήνων υπηκόων που στοιχημάτισαν στους επίμαχους αγώνες.

Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, 45 εταιρείες ιντερνετικού στοιχήματος σχετίζονται με την έρευνα. Η εισαγγελία εκτιμά ότι θα καταφέρει να βρει στοιχεία από αυτές της εταιρείες που έχουν έδρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται να συνεργαστούν στο πλαίσιο δικαστικών συνδρομών.

Για την υπόθεση αυτή τα αδικήματα που ερευνούνται είναι παράβαση του νόμου περί δελτίων στοιχημάτων και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ