Monday, September 26, 2011

Θάνατοι, χωρισμοί, πτωχεύσεις, δυστυχήματα... Οι ψυχολόγοι χρησιμοποιούν τον όρο «προσαρμοστικότητα», για να περιγράψουν την ικανότητα να ξεπερνάμε τις συμφορές και να βγαίνουμε απ’ αυτές πιο δυνατοί.



Ο Γάλλος νευρολόγος Μπορίς Σιρουλνίκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βαρ, στη Γαλλία, διηγείται σε ένα από τα βιβλία του ιστορίες ανθρώπων που προχώρησαν με επιτυχία στη ζωή τους, παρ’ όλο που είχαν ζήσει τραγικά χρόνια ως παιδιά. Ένα από αυτά τα παιδιά είναι ο Μπερνάρ, που σε ηλικία έξι ετών τον άρπαξαν οι ναζί και τον μετέφεραν σε ένα μεγάλο θέατρο όπου είχαν συσσωρεύσει χιλιάδες άτομα. Το παιδί καταλάβαινε ότι για να τον έχουν εκεί ήθελαν να τον θανατώσουν, ήταν όμως ο νεαρότερος αιχμάλωτος κι ο μόνος που είχε την ψυχραιμία να παρατηρήσει τις θέσεις των εισόδων και εξόδων και να καταστρώσει ένα σχέδιο φυγής.
Το βλέμμα του ναζί. Μια μέρα, κατάφερε να βγει και να τρέξει μακριά, κυνηγημένος από τους φρουρούς που ήθελαν να τον σκοτώσουν. Σε μια στιγμή, μια νοσοκόμα φώναξε το παιδί και το έκρυψε σε ένα ασθενοφόρο όπου ψυχορραγούσε μια γυναίκα. Ο Μπερνάρ κρύφτηκε κάτω από το φορείο της άρρωστης κι έμεινε εκεί ακίνητος. Όταν το ασθενοφόρο σταμάτησε, πήρε μια βαθιά ανάσα. Δεν ήξερε ότι πλησίαζε η κρισιμότερη στιγμή της ζωής του: ένας γιατρός των Γερμανών ήρθε να εξετάσει τη γυναίκα. Ο Μπερνάρ δεν ξέχασε ποτέ ότι τα μάτια του γιατρού συνάντησαν τα δικά του... και ότι εκείνος έδωσε εντολή να φύγει το όχημα, συγκατανεύοντας στη φυγή του μικρού.

Αυτή ήταν η ιστορία όπως τη διηγείτο ο Μπερνάρ στον εαυτό του και στους άλλους για πολλά χρόνια, ώσπου κατάφερε να συναντήσει τη νοσοκόμα που τον είχε σώσει. Αυτή επιβεβαίωσε σημείο προς σημείο όλα όσα θυμόταν ο Μπερνάρ εκτός από ένα: ο γιατρός δεν ήξερε ότι το παιδί κρυβόταν, απλά είχε ανοίξει το ασθενοφόρο και είχε δώσει άδεια να ξεκινήσει.
Στα βιβλία του Σιρουλνίκ συναντάμε πολλές παρόμοιες ιστορίες ανθρώπων με τρομακτικές εμπειρίες από την παιδική ζωή τους, που όμως παρ’ όλα αυτά (ή ίσως εξαιτίας όλων αυτών) έγιναν επιτυχημένοι ενήλικες, γιατί μπόρεσαν να τις ενσωματώσουν στη ζωή τους χωρίς να τις μετατρέψουν σε τραύματα. Ο Γάλλος νευρολόγος, όπως και άλλοι ειδικοί, υποστηρίζει την ιδέα ότι κανένα τραύμα δεν είναι ανίατο κι ότι ο άνθρωπος έχει πολλούς μηχανισμούς άμυνας που του επιτρέπουν να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστάσεις.

Τραγωδίες, απώλειες, διαζύγια... Οι στρατηγικές που εφαρμόζουμε για να ξεπεράσουμε τραυματικά γεγονότα αποτελούν μέρος αυτού που οι ειδικοί αποκαλούν «προσαρμοστικότητα», δηλαδή την ικανότητα ενός ατόμου ή ομάδας να προχωρούν στο μέλλον παρ’ όλα όσα τείνουν να τους αποσταθεροποιήσουν ή παρά τις δυσκολίες της ζωής. Μιλάμε για γεγονότα που είναι συνήθως αναπάντεχα και ανεξέλεγκτα και πλήττουν σημαντικά την αίσθηση ασφάλειας και εμπιστοσύνης στον εαυτό μας. Σε αυτά συγκαταλέγονται οι φυσικές καταστροφές, οι βιασμοί, τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, οι βασανισμοί ή οι απαγωγές. Κι επειδή ο καθένας μας βιώνει κάθε κατάσταση υποκειμενικά, υπάρχουν άτομα που νιώθουν να αποσταθεροποιούνται από γεγονότα όπως είναι η απώλεια εργασίας, το διαζύγιο, η σχολική αποτυχία, που σε άλλους προκαλούν μόνο στρες.

Και βέβαια υπάρχουν γεγονότα που συγκλονίζουν σχεδόν τους πάντες, όπως οι πόλεμοι ή οι τρομοκρατικές απόπειρες. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, σε μια μελέτη που έκανε στις ΗΠΑ ο Σάντρο Γκαλέα, του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, βρήκε ότι, οκτώ εβδομάδες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, το 7,5% των ατόμων που μελέτησε (4,8% στους άντρες και 9,9% στις γυναίκες) παρουσίαζε συμπτώματα μετατραυματικού στρες, ενώ το 9,7% (7,3% στους άντρες και 12% στις γυναίκες) είχε κατάθλιψη. Μεταξύ των ατόμων που έμεναν κοντά στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, το 20% εμφάνιζε στρες και το 16,8% κατάθλιψη.

Οι τραγωδίες αφήνουν ίχνη. Αυτή και άλλες μελέτες δείχνουν ότι, μετά από μια τραγωδία, είναι πάντα πολλοί εκείνοι που εμφανίζουν παροδικά ψυχολογικά προβλήματα, όμως εκείνοι που επηρεάζονται βαθιά είναι ένα μικρό ποσοστό. Οι περισσότεροι συνέρχονται, γεγονός που ώθησε διάφορους ερευνητές στη δεκαετία του ’70 να μελετήσουν την έννοια της προσαρμοστικότητας και τους μηχανισμούς που την συνθέτουν. Για τον ψυχίατρο Μάικλ Ράτερ, του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, η προσαρμοστικότητα ήταν ένα είδος κοινωνικής ευελιξίας, η δυνατότητα να προσαρμόζεται κανείς σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Οι Σαλβατόρε Μάντι και Σ. Κομπάσα, του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, συμπλήρωσαν την έννοια και βρήκαν σε πολλές μελέτες τους ότι οι «προσαρμοστικοί» είχαν έντονη αίσθηση συμμετοχής και ελέγχου πάνω στα τεκταινόμενα, ήταν πιο ανοικτοί σε αλλαγές και έτειναν να ερμηνεύουν τις κακές εμπειρίες σαν μια πλευρά της ζωής.

Ένα άτομο που εμπλέκεται σε στόχους και δε μένει θεατής βοηθά τους άλλους και διαθέτει ένα ευρύ κοινωνικό δίκτυο που τον διευκολύνει να αντέχει τις οδυνηρές καταστάσεις. Ο έλεγχος έχει να κάνει με την πίστη ότι το άτομο κατευθύνει αυτό που του συμβαίνει και όχι οι άλλοι, η τύχη ή η μοίρα. Μπροστά σε μια αποτυχία, ο προσαρμοστικός δε στέκεται να αναζητήσει ενόχους ούτε να παραπονιέται για την τραγωδία, αλλά αναλαμβάνει τη δική του ευθύνη.

Αρκεί κάποιος να σε δέχεται. Αργότερα η Έμι Βέρνερ, ψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, που είχε παρακολουθήσει επί 30 χρόνια 500 παιδιά που είχαν γεννηθεί πάμφτωχα στο νησί Καουάι του αρχιπελάγους της Χαβάης, πρόσθεσε μια συναισθηματική συνιστώσα στην έννοια της προσαρμοστικότητας. Όχι μόνο ζούσαν σε ακραίες οικονομικές συνθήκες, αλλά ακόμα το ένα τρίτο εκείνων των παιδιών μεγάλωναν σε διαλυμένες οικογένειες, με τραυματικά στοιχεία όπως αλκοολισμό, σοβαρές διανοητικές ασθένειες και σεξουαλική βία. Πολλά απ’ αυτά τα παιδιά επηρεάστηκαν από αυτές τις συνθήκες και κατέληξαν τα ίδια με ψυχολογικές διαταραχές. Ωστόσο, αρκετά παιδιά τα έβγαλαν πέρα και είχαν θετική εξέλιξη. Τι το κοινό είχαν αυτά τα τελευταία μεταξύ τους; Κατά τη Βέρνερ, τα προσαρμοστικά παιδιά συνάντησαν στη διάρκεια της ζωής τους τουλάχιστον έναν άνθρωπο που τα δέχτηκε «χωρίς όρους», ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά, την εξωτερική εμφάνιση ή την ευφυΐα τους.
Στην εποχή μας, τώρα, η Έντιθ Γκρότμπεργκ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, ερευνά τα παγκόσμια χαρακτηριστικά της έννοιας. Μελέτησε άτομα που έχουν ξεπεράσει αντίξοες καταστάσεις και τα οποία προέρχονται από 27 διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα. Κατηγοριοποίησε τα χαρακτηριστικά που βρήκε σε τέσσερις «πηγές», οι οποίες, κατά την ερευνήτρια, μπορούν να γίνουν φανερές μέσω αντίστοιχων εκφράσεων. Τα προσαρμοστικά άτομα μπορούν να πουν: «Έχω...» «...γύρω μου άτομα που τα εμπιστεύομαι και που με αγαπούν άνευ όρων», «...ανθρώπους που μου θέτουν όρια, ώστε να μαθαίνω να αποφεύγω τους κινδύνους ή που θέλουν να μάθω να τα βγάζω πέρα μόνος μου», «...άτομα που με βοηθούν όταν είμαι άρρωστος ή κινδυνεύω ή όταν θέλω να μάθω κάτι». «Είμαι...» «...ένας άνθρωπος για τον οποίο οι υπόλοιποι νιώθουν εκτίμηση και αγάπη», «...ευτυχισμένος όταν κάνω κάτι καλό για τους άλλους και τους δείχνω την αγάπη μου». «Νιώθω...» «...διατεθειμένος να αναλαμβάνω την ευθύνη των πράξεών μου», «...σίγουρος ότι όλα θα πάνε καλά». «Μπορώ...» «...να μιλάω για πράγματα που με τρομάζουν ή με ανησυχούν», «...να ψάχνω τρόπους, για να λύσω τα προβλήματά μου».
Άλλος δρόμος είναι η αναζήτηση των νευρολογικών βάσεων, δηλαδή των περιοχών του εγκέφαλου που σχετίζονται με την ικανότητα να ξεπερνά κανείς τις δύσκολες στιγμές. Έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα με λιγότερη προσαρμοστικότητα αναβιώνουν συχνά την τραυματική εμπειρία, κι ότι αυτές οι ανακλήσεις αντιστοιχούν στην αυτόνομη δραστηριοποίηση διαφορετικών περιοχών του εγκέφαλου, όπως οι πυρήνες της αμυγδαλής, ο ιππόκαμπος και ο υπομέλανας τόπος.
Μετατραυματικό άγχος. Οι επιστήμονες έχουν επίσης ανακαλύψει ότι, τις στιγμές που νιώθουμε συγκλονισμένοι από τα γεγονότα, το επίπεδο τεστοστερόνης πέφτει σημαντικά, κάτι που εξηγεί εν μέρει την απώλεια εμπιστοσύνης στον εαυτό μας, τη δυσκολία συγκέντρωσης ή την κατάθλιψη.
H προσαρμοστικότητα μάς χαρίζει μια παραπάνω δύναμη ώστε, στις περισσότερες περιπτώσεις, να ξεπεράσουμε τις τραγωδίες, και πάλι όμως ένας αριθμός ατόμων αναπτύσσει αρνητικά ψυχολογικά συμπτώματα. Αυτή η διαταραχή μετατραυματικού άγχους, όπως ονομάζεται, επηρεάζει το 2 με 3% του πληθυσμού. Τα συμπτώματά της κατατάσσονται συνήθως σε τρεις μεγάλες κατηγορίες. Από τη μια, το άτομο ξαναζεί συνέχεια την τραυματική εμπειρία, με εφιάλτες και υπερβολικές σωματικές και συναισθηματικές αντιδράσεις, όταν βρίσκεται κοντά σε τόπους, άτομα ή αντικείμενα που σχετίζονται με το επεισόδιο. Από την άλλη, το μετατραυματικό άγχος δραστηριοποιεί το νευρικό σύστημα, κάτι που μπορεί να επιφέρει προβλήματα ύπνου, δυσκολία συγκέντρωσης ή ευερεθιστότητα, με αποτέλεσμα το άτομο να νιώθει ότι βρίσκεται σε συνεχή παρακολούθηση και να μην εμπιστεύεται περιβάλλοντα που πριν το ηρεμούσαν, κι αυτό το κάνει πιο επιθετικό. Τέλος, εμφανίζονται συμπεριφορές συναισθηματικής άρνησης και αποκλεισμού που φτάνουν ως τη φυγή από καταστάσεις ή συζητήσεις που θυμίζουν την τραυματική εμπειρία ή στο μπλοκάρισμα των συναισθημάτων προκειμένου να αποφύγει τον πόνο.
Οι άντρες είναι πιο επιρρεπείς. Αυτές είναι μερικές από τις πιθανές συνέπειες ενός γεγονότος που γεννά πένθος, όχι όμως και οι μοναδικές. Οι κρίσεις πανικού, η κατάθλιψη και η κατάχρηση φαρμάκων επίσης είναι συνήθη συμπτώματα. Όλα εξαρτώνται από το πολιτισμικό περιβάλλον μέσα στο οποίο βιώνονται (για παράδειγμα, στις ανατολικές κοινωνίες είναι συνηθέστερα τα συμπτώματα φυγής παρά υπερδιέγερσης), από το φύλο (οι άντρες είναι πιο επιρρεπείς στην κατάχρηση οινοπνεύματος και την ευερεθιστότητα παρά οι γυναίκες) και από μερικούς άλλους παράγοντες που σχετίζονται με το άμεσο περιβάλλον του ατόμου.

Οι ειδικοί της ψυχικής υγείας θυμίζουν ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό, αλλά και αποτελεσματικό από προσαρμοστικής άποψης, κάποιος που έχει υποστεί μια τραυματική εμπειρία να αποφεύγει αρχικά τις καταστάσεις που τον κάνουν να την ξαναζεί. Φυσιολογική είναι επίσης η εγρήγορση: κάτι σημαντικό έχει συμβεί και το σώμα και το μυαλό πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Και, φυσικά, είναι φυσιολογικό να ξαναζεί κανείς την τραυματική εμπειρία και να κοιτάζει μέσα του: αυτό τον βοηθά να αναλογιστεί όσα συνέβησαν.

Ψυχολογική υποστήριξη. Όταν συμβεί κάποιο συγκλονιστικό γεγονός, προέχει να δοθεί στους εμπλεκόμενους ψυχολογική βοήθεια. Οι βασικές πληροφορίες για την προσαρμοστικότητα, το μετατραυματικό άγχος και τους τρόπους αντιμετώπισης μειώνουν κατά πολύ την αίσθηση απελπισίας, σύγχυσης και άγχους που συνήθως προκαλούνται και που, πολλές φορές, σε έντονες συνθήκες οδηγούν ακόμα και στην αποδόμηση των οικογενειακών δεσμών.
Άλλη συνήθης τεχνική είναι η «θεραπεία μακράς έκθεσης», που γίνεται συνήθως σε πέντε φάσεις. Αρχικά συλλέγονται λεπτομερείς πληροφορίες γύρω από το τραυματικό συμβάν. Μετά περνάμε στη φάση της πληροφόρησης, που βοηθά στον κατευνασμό αισθήσεων και συναισθημάτων. Κατόπιν ο ασθενής εκπαιδεύεται σε τεχνικές αναπνοής και χαλάρωσης που τον βοηθούν να μειώσει το άγχος. Στα δύο τελευταία βήματα, το άτομο τίθεται αντιμέτωπο με τους φόβους του. Στην αρχή αυτό γίνεται με εικόνες που το κάνουν να ξαναζεί την τραυματική εμπειρία μέσα σε μια κατευναστική, θεραπευτική ατμόσφαιρα, και μετά ζωντανά, αντιμετωπίζοντας άμεσα τις αναμνήσεις από αυτό που συνέβη. Όπως εξηγεί η ψυχολόγος Λάιζα Τζέικοξ, του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας, αυτή η θεραπεία έχει επιτυχία, γιατί η συνεχής έκθεση σπάει τη σύνδεση ανάμεσα στο ερέθισμα και τη συναισθηματική απόκριση. Ενώ ο ασθενής ξαναζεί το ερέθισμα, διατηρώντας την ψυχραιμία του, οδηγείται, σύμφωνα με την ερευνήτρια, στη μείωση των συμπτωμάτων, αφού έτσι εσωτερικεύει τέσσερις ιδέες: ότι τα ερεθίσματα που του θυμίζουν την τραυματική εμπειρία δεν του προκαλούν κακό, ότι η ανάμνηση του τραύματος δε σημαίνει ότι ξαναζεί την απειλή, ότι μπορεί κάποιος να μάθει να αντέχει το άγχος και ότι το να αισθάνεται άγχος δε σημαίνει κατ’ ανάγκη να χάνει και τον έλεγχο.
Η υποκειμενικότητα γεννά τις διαταραχές. Μια άλλη σημαντική συνεισφορά προέρχεται από τον Άαρον Μπεκ, καθηγητή ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας. Θεωρεί ότι το ψυχολογικό πρόβλημα γεννιέται από την ερμηνεία που δίνει ένα άτομο στο γεγονός και όχι από το γεγονός αυτό καθαυτό, και ότι τα αρνητικά συναισθήματα γεννιούνται από μη προσαρμοστικές σκέψεις που οδηγούν σε παθολογικές αποκρίσεις. Έτσι, η θεραπεία που προτείνει έχει στόχο να αναγνωρίσει αυτές τις ερμηνείες και να τις μεταβάλει σε άλλες, προσαρμοσμένες στην πραγματικότητα.
Τέλος, έχουν χρησιμοποιηθεί συχνά και τεχνικές υπνωτισμού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μετατραυματικό άγχος. Η ιδέα είναι πανάρχαια. Ένα από τα προβλήματα που προξενεί αυτή η διαταραχή είναι η αποκοπή, δηλαδή η αποσύνδεση μεταξύ συναισθημάτων και καταστάσεων με τα οποία συνήθως συνδέονται, ένα χαρακτηριστικό είδος συναισθηματικής άμβλυνσης. Στο κάτω-κάτω, όπως λέει ο Ντείβιντ Σπίγκελ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, η ύπνωση είναι ένα είδος αποστασιοποίησης και, αν διδάξουμε ένα άτομο να φτάνει σε αυτό το στάδιο κατά ένα δομημένο τρόπο, το βοηθάμε να ξαναβρεί την αίσθηση ότι ελέγχει το πρόβλημά του.

ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

Nτέιβις: 16 ετών, καταδικασμένος για διακίνηση ναρκωτικών.
Έιντζελ: 15 ετών, καταδικασμένος για κλοπή αυτοκινήτου.
Μπαντς: 17 ετών, καταδικασμένος για επίθεση σε επιμελητή ανηλίκων.
Τρία παιδιά οδηγούνται στο αναμορφωτήριο ανήλικων όπου θα πρέπει να διαλέξουν αν θα είναι οι θύτες ή τα θύματα!

Ο Μπαντς, αντιμετωπίζει την πιθανότητα να μεταφερθεί σε φυλακές ενηλίκων για αυτό και θα πρέπει να διατηρήσει χαμηλό προφίλ…. όμως αυτό δεν είναι εφικτό! Σαν άγρια σκυλιά κλεισμένα σε μια μάντρα, όλοι αγωνίζονται να διατηρήσουν την πνευματική και σωματική τους ακεραιότητα, σε ένα περιβάλλον όπου κάθε πράξη βίας επαναλαμβάνεται όλο και πιο δυναμικά!

Thursday, September 22, 2011

Γιατί δεν πρέπει να φερόμαστε "σαν να μην υπάρχει αύριο" Ο πεσιμισμός σε μία κρίση είναι πηγή όλων των ακραίων συμπεριφορών. Η προετοιμασία και η υπομονή, λύσεις για την έξοδο από την κρίση. "Υπάρχει αύριο. Στ' αλήθεια υπάρχει"


Η Σύμβουλος Επικοινωνίας Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, δημοσίευσε στο προσωπικό της blog το περιεχόμενο ιδιωτικής συζήτησης και άποψη για τη διαχείριση μιας κρίσης που είχε πρόσφατα, με τον καθηγητή Πολιτικών Επιστημών, Στάθη Καλύβα.
Διαβάστε και στείλτε μας την άποψή σας στη φόρμα στο τέλος του κειμένου
"Σε καιρό πολέμου, οι άνθρωποι πάρα πολύ συχνά ξεχνούν ότι ο πόλεμος κάποια στιγμή θα τελειώσει κι αρχίζουν να συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει αύριο. Από εκεί (*και* από εκεί) πηγάζουν πολλές από τις ακραίες συμπεριφορές που παρατηρούνται στους πολέμους και γενικά στις οξείες κοινωνικές κρίσεις. Συμβαίνει αυτό: οι περισσότεροι αρχίζουν να συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει αύριο.
Το φαινόμενο αυτό το αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα στη δουλειά μας, ειδικά όταν πρόκειται για κρίσεις στις οποίες δοκιμάζονται άτομα και είναι το πρώτο που προσπαθούμε να κάνουμε address.
Όταν κάποιος βρίσκεται εντός μια καταιγίδας, δύσκολα καταλαβαίνει την πρώτη κουβέντα που του λες: "Δείχνεις φοβισμένος, σε καταλαβαίνω, αλλά για να το αντιμετωπίσουμε χρειαζόμαστε την κριτική σου ικανότητα, οπότε θα πρέπει να ηρεμήσεις".
Σε δεύτερο χρόνο είναι εξαιρετικά δύσκολο, να πειστεί πως δεν αντιμετωπίζεις την οποιαδήποτε κρίση, ρίχνοντας μια πυρηνική βόμβα σ' αυτόν που σου προκαλεί το πρόβλημα.
Οι αντιδράσεις προϋποθέτουν προσεκτικό σχεδιασμό και οι "εχθροπραξίες" μια κλιμάκωση. Το βασικό κλειδί επιτυχίας στη διαχείριση της οποιασδήποτε ατομικής (αλλά και εταιρικής) κρίσης, είναι να λαμβάνεις υπόψιν το αύριο. Θα πρέπει να σκεφτείς, πώς θα είσαι αύριο ο ίδιος και ποιες οι σχέσεις με τους ανθρώπους που συγκρούστηκες.
Τις κρίσεις τις αντιμετωπίζουμε, σκεπτόμενοι ότι υπάρχει αύριο και όχι το αντίθετο.
Τα θυμήθηκα όλα αυτά, γιατί παρατηρώ μια γενική κατάσταση πανικού (δικαιολογημένη βέβαια), αλλά η έκφραση του πανικού αυτού βασίζεται στην αίσθηση ότι "δεν υπάρχει αύριο", η ζωή μας τελειώνει το επόμενο λεπτό από την επόμενη κυβερνητική ανακοίνωση και ότι όλα θ'αρχίσουν να καταστρέφονται, όπως η Πομπηία (το έχω διαβάσει κι αυτό).
Όπως όλα τα συναισθήματα, έτσι κι αυτό, έχει συμπεριφορά ιού στη διάδοσή του και στον πολλαπλασιασμό του, έχει αυτό που στην επικοινωνία λέμε viral χαρακτήρα που επιτείνεται από τη χρήση των social media.
Δεν θες παραπάνω από πέντε λεπτά στο twitter για ν'αρχίσεις ν'αναπαράγεις το ζόφο, τον τρόμο και να κάνεις αφοριστικές παρατηρήσεις, λες και δεν υπάρχει αύριο.
Υπάρχει αύριο. Ρώτησε τον παππού σου, που πολέμησε στην Αλβανία και μετά στον Εμφύλιο. Ρώτησε τον πατέρα σου, που στη Χούντα τον είχαν κλείσει σ' ένα κελί και τον έκαναν ασήκωτο στο ξύλο. Κοιτάξου στον καθρέφτη και θυμήσου, ότι υπήρξε κι άλλη μέρα μετά από ένα διαζύγιο, μια πτώχευση, ένα θάνατο δικού σου προσώπου.
Η κρίση αυτή θα κρατήσει αρκετά και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τη διάρκεια αυτής της κατάστασης όμως, υπάρχει αύριο και πρέπει να σκεφτείς πού θα σε βρει αυτό το αύριο, σε ποια θέση και κυρίως σε ποια κατάσταση. Υπάρχει αύριο. Στ'αλήθεια υπάρχει".

"Διώξτε την Ελλάδα και βάλτε την Τουρκία στην Ε.Ε." Συνεχίζει τα προκλητικά δημοσιεύματα το γερμανικό περιοδικό Focus. Προτείνει έξοδο της Ελλάδας από την Ε.Ε. και αντικατάστασή της από την Τουρκία



Μορεί μετά το εξώφυλλο με την Αφροδίτη της Μήλου να προβαίνει σε άσεμνη χειρονομία να οδήγησε εκδότη και συντάκτες του Focus στο εδώλιο, αλλά αυτό δεν φαίνεται να τους πτοεί. Αυτή τη φορά, το γερμανικό περιοδικό περιοδικό δεν προκαλεί με κάποια φωτογραφία, αλλά προτείνει να εκδιωχθεί η Ελλάδα από την Ε.Ε. και να μπει στη θέση της η Τουρκία.
Με αυτή του την πρόταση, ο διευθυντής του Focus Uli Dönch έρχεται να προσφέρει τη λύση που θα βγάλει την Ευρώπη από την οικονομική κρίση.
Λίγο μόλις χρονικό διάστημα μετά και τη βυθισμένη Ακρόπολη, το γερμανικό περιοδικό συνεχίζει τις προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα.
Στο editorial του Focus ο Uli Dönch θέτει το ερώτημα μέσα από τον τίτλο "η Ελλάδα έξω και η Τουρκία μέσα;".
"Αντί να είμαστε όμηροι της Ελλάδας, ας γίνουμε συνεταίροι της Τουρκίας" γράφει ο Uli Dönch και συνεχίζει αναφερόμενος στην "αφερεγγυότητα" της Ελλάδας, στην τρόικα που επιχειρεί να ελέγξει τα δημοσιονομικά μας και απειλεί να μη μας καταβάλει την 6η δόση του δανείου.
"Μια προβληματική κατάσταση αφήνει τη ζώνη του ευρώ και αντικαθίσταται από μια ραγδαία αναπτυσσόμενη χώρα" γράφει ο διευθυντής του Focus.
Διερωτάται μάλιστα πόσο ρεαλιστικό μπορεί να είναι κάτι τέτοιο, αποκαλώντας την Ελλάδα "άσωτη" σχετικά με τα δημοσιονομικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει.
"Διώξτε τα κράτη-παρίες και φωνάξτε την Τουρκία. Θα χάσουμε την ευκαιρία και θα καθορίζουν την τύχη της Ευρώπης τα PIGS (Portugal, Italy, Greece, Spain), όπως η Ελλάδα"…, επισημαίνει.
Όλα αυτά με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ στη Γερμανία, αλλά και την επιθυμία της Άγκυρας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"Για τους περισσότερους, η ιδέα μπορεί να είναι ένα σοκ. Ένα μουσουλμανικό κράτος στη χριστιανική Ευρωπαϊκή Ένωση" παραδέχεται, συμπληρώνοντας "αν όχι η Τουρκία, ποιος άλλος;".
H ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., σύμφωνα με τον Uli Dönch, είναι ακόμη η λύση για την οικονομική και δημογραφική γήρανση της Ευρώπης.

Βρισκόμαστε σε "κατάσταση πολέμου"; Πόσο τυχαίες είναι οι αναφορές της πολιτικής ηγεσίας της χώρας περί "εμπόλεμης κατάστασης" της ελληνικής οικονομίας; Ο εχθρός, οι σύμμαχοι και η σκοπιμότητα της χρήσης τέτοιων όρων


Του Σταμάτη Κυρζόπουλου*
Τοποθετούμαι εξ’ αρχής.
Αντιπαθώ μέχρι αποστροφής την χρήση στρατιωτικής-πολεμικής φρασεολογίας και ρητορικής, για λόγους αισθητικής αλλά και ουσίας. Θεωρώ, ότι όσοι συστηματικά την χρησιμοποιούν ή περιστασιακά καταφεύγουν σε αυτήν, το κάνουν είτε για να υψώσουν τεχνητά το ανάστημα τους (οι «αρχιστράτηγοι» προκαλούν πάντα δέος), είτε για να εγκλωβίσουν συναισθηματικά το ακροατήριο τους.
«Βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου» ελέχθη από πρωθυπουργικά χείλη στην συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ, για να αιτιολογηθεί η ανάγκη αλλά και ο τρόπος επιβολής και είσπραξης του νέου φόρου στην ακίνητη περιουσία που είχε ανακοινωθεί εκείνη την ημέρα. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός κήρυσσε (μεταφορικά) την χώρα σε κατάσταση πολέμου. Αρχές Μαρτίου του 2010, προ της προσφυγής μας στον μηχανισμό στήριξης, όταν ελήφθησαν τα πρώτα μέτρα λιτότητας με περικοπή των δώρων 13ου και 14ου μισθού (θεωρήθηκε τότε... εξωφρενικό), είχε χρησιμοποιηθεί επίσης η φράση «κατάσταση πολέμου». Τον Ουίνστον Τσώρτσιλ θυμήθηκε εχθές (Κυριακή πάλι, εσχάτως έχουν επιλεγεί οι Κυριακές για τέτοιου τύπου δραματικές ανακοινώσεις) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για να υποσχεθεί «ιδρώτα, αίμα και δάκρυα», ζηλώσας το κλέος του μεγάλου Βρετανού ηγέτη. Η επίκληση του πατριωτισμού των πολιτών σε τόσο κρίσιμες συγκυρίες και περιστάσεις όσο η σημερινή για την πατρίδα μας, είναι θεμιτή, ενδεχομένως και αυτονόητη.
Ανακύπτουν όμως ορισμένα ερωτήματα:
Σε αυτόν τον πόλεμο ποιος ακριβώς είναι ο εχθρός;
Θα απαντήσω καλόπιστα: εχθρός είναι υποτίθεται το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, ίσως και από την ευρωπαϊκή ένωση, και η επιστροφή της σε κατάσταση πτώχευσης και απομόνωσης στη βαλκανική της μιζέρια, σε μια περίοδο μάλιστα που η νοτιοανατολική Μεσόγειος φαίνεται να αποσταθεροποιείται γεωπολιτικά. Μάλιστα. Πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι οι έλληνες πολίτες έτσι αντιλαμβάνονται αυτό τον πόλεμο; Tαπεινή μου άποψη είναι, ότι η πλειονότητα (δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, συνταξιούχοι και άνεργοι, έχοντες και μη έχοντες) των πολιτών θεωρούν (ως εκ παρεξηγήσεως ενδεχομένως) ότι ο πόλεμος στρέφεται εναντίον τους.
Υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα να κερδηθεί οποιοσδήποτε πόλεμος χωρίς στοιχειώδη εμπέδωση μιας μίνιμουμ εθνικής ενότητας, ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου, για να χρησιμοποιήσουμε την «πολεμική» ορολογία;
Τότε γιατί υποθάλπουμε και χρησιμοποιούμε τον κοινωνικό αυτοματισμό-κανιβαλισμό ; Γιατί στρέφουμε την μία κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης; Γιατί συνεχώς βρίσκουμε «πρoδότες»;
Υπάρχει επαρκής ηγεσία να εμπνεύσει και να οδηγήσει τον λαό σε αυτόν τον πόλεμο;
Και το κυριότερο πιστεύει η ηγεσία αυτή στην νίκη;
Επιτρέψτε μου να παρεμβάλω εδώ μια ιστορία που αφορά τους ηγέτες σε καιρό πολέμου όπως τη διάβασα εν περιλήψει σε άρθρο της Ρίτσας Μασούρα στην Καθημερινή Σε ένα κρίσιμο σημείο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αμέσως μετά το σπάσιμο του κώδικα του Άξονα από τους Συμμάχους, η Αγγλία αποκρυπτογράφησε ένα σήμα, σύμφωνα με το οποίο οι Γερμανοί θα βομβάρδιζαν το Κόβεντρι. Η αποκωδικοποίηση αυτή έθεσε τον Τσόρτσιλ ενώπιον φοβερού διλήμματος. Αν διέτασσε την εκκένωση του Κόβεντρι, θα έσωζε τις ζωές των κατοίκων του, αλλά θα αποκαλυπτόταν ότι οι Σύμμαχοι είχαν σπάσει τον κώδικα. Αν σιωπούσε, το μυστικό θα έμενε μυστικό και ήταν πολύ πιθανό το τέλος του πολέμου να ερχόταν πολύ πιο σύντομα. Ο Τσόρτσιλ σκέφτηκε ότι τα οφέλη από μια άμεση νίκη δικαιολογούσαν τη θυσία του Κόβεντρι. Αυτήν την απόφαση είχε στο μυαλό του, τουλάχιστον εν μέρει, όταν αργότερα έγραψε: Η επί του όρους ομιλία είναι ο τελευταίος λόγος στη χριστιανική ηθική. Όλοι σέβονται τους κουακέρους. Παρ’ όλα αυτά οι υπουργοί δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες καθοδήγησης ενός κράτους με τέτοια κριτήρια («Τα Πάθη της Λογικής» - Ρ. Φρανκ).
Τα ερωτήματα όμως δεν σταματούν εδώ.
Μήπως η επίκληση της κατάστασης πολέμου γίνεται γιατί πρέπει να παταχθούν με μια ιδιότυπη «στρατιωτική πειθαρχία» οι αντίθετες απόψεις και οι φορείς τους;
Είναι βέβαιο ότι οι προχθεσινές τοποθετήσεις του ευφραδούς αντιπροέδρου δεν απείχαν πολύ από την λογική της «στρατιωτικής λογοκρισίας», γιατί οι «παράφωνες» φωνές ακούγονται στο εξωτερικό και βλάπτουν, υποτίθεται, την χώρα.
Ποια πρόνοια έχει ληφθεί στον πόλεμο αυτό για τον άμαχο πληθυσμό;
Μήπως βομβαρδίζονται άπαντες αδιακρίτως και ανεξαρτήτως του αξιομάχου τους;
Και τέλος οι σύμμαχοι μας στον πόλεμο αυτό (οι εταίροι μας στην ευρωζώνη) προτίθενται να μας στηρίξουν ή θα θυσιασθούμε ως Ιφιγένειες (και για παραδειγματισμό του υπολοίπου «στρατεύματος») για να αποπλεύσει ο στόλος των Αχαιών Ευρωπαίων και να πολεμήσει χωρίς βαρίδια στον μεγάλο Νομισματικό Τρωϊκό Πόλεμο;
Συνήθως πάντως «τελεσίγραφα» σαν αυτά που λαμβάνουμε καθημερινά αποστέλλονται στους αντιπάλους και όχι στους συμμάχους.
Ο πόλεμος λοιπόν, διεξάγεται εναντίον συγκεκριμένου εχθρού και συνήθως κερδίζεται από λαούς με μαχητικό πνεύμα, ομόνοια, σταθερή εμπνευσμένη ηγεσία με πίστη στη νίκη και δυνατούς-σταθερούς συμμάχους. Στα ζητήματα αυτά τα αγωνιώδη ερωτήματα είναι στην περίπτωση της Ελλάδος πολύ περισσότερα από τις ικανοποιητικές απαντήσεις.
Για να είμαστε βέβαια δίκαιοι, η αποκλειστικότητα χρήσης της πολεμικής-στρατιωτικής ορολογίας δεν ανήκει στους κυβερνητικούς παράγοντες ή στα ΜΜΕ που απηχούν και στηρίζουν τις απόψεις τους. Αντίστοιχη χρήση και συχνά με απολύτως απαράδεκτους όρους γίνεται και από ένα μέρος του «αντιμνημονιακού», ας το πούμε έτσι, μετώπου. Δημοσιογράφοι, καθηγητές, καλλιτέχνες και πολιτικό προσωπικό έχουν χρησιμοποιήσει και χρησιμοποιούν βαρύτατους (και απολύτως απαράδεκτους, φρονώ) χαρακτηρισμούς και εκφράσεις του τύπου: «προδότες», «δοσίλογοι», «Τσολάκογλου», «εθνικοί μειοδότες», καθώς και απειλές για «ειδικά δικαστήρια» και «νέο Γουδί».
Νομίζω ότι η «πολεμική» ρητορεία (ένθεν-κακείθεν) πρέπει να σταματήσει. Δεν βοηθά αυτές τις πραγματικά κρίσιμες ώρες.

Tuesday, September 20, 2011

Business Leader's Award To Fight Human Trafficking


Σφαγή στην Υεμένη Συνεχίζονται στην Υεμένη οι αιματηρές συγκρούσεις και η προσπάθεια των δυνάμεων ασφαλείας να καταστείλουν το κίνημα αμφισβήτησης του προέδρου της χώρας. 20 νεκροί ανάμεσά τους και δύο παιδιά



Είκοσι άνθρωποι, ανάμεσά τους τρεις λιποτάκτες στρατιώτες και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα στη Σανάα από τις δυνάμεις ασφαλείας που προσπαθούν να καταστείλουν το κίνημα αμφισβήτησης του προέδρου της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.
Μετά το σημερινό απολογισμό ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στη Σανάα από χθες Κυριακή ανέβηκε στους 46. Δύο ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Τάιζ από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Στο μεταξύ ο μεσολαβητής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου Αμπντελατίφ αλ Ζαγιάνι καθώς και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη Τζαμάλ Μπενόμαρ έφτασαν σήμερα στη Σανάα, όπου αναμένεται να παραστούν στην τελετή υπογραφής του κειμένου που πρότεινε ο ΟΗΕ για την εφαρμογή του σχεδίου εξόδου της χώρας από την κρίση το οποίο συνέταξαν οι χώρες μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία δυτική διπλωματική πηγή.
"Η υπογραφή του σχεδίου του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου από τον (αντιπρόεδρο της Υεμένης Άμπντο Ράμπου Μανσούρ) Χάντι αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες", πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Εξάλλου η επιτροπή οργάνωσης της επανάστασης έκανε έκκληση σήμερα για νέες διαδηλώσεις σε ανακοίνωσή της προς τους Υεμενίτες, τους οποίους κάλεσε να συνεχίσουν τις "ειρηνικές κινητοποιήσεις μέχρι την πτώση του καθεστώτος" του Σάλεχ που βρίσκεται στην εξουσία από το 1978.
Πάντως η κυβέρνηση της χώρας εξέφρασε "λύπη" και καταδίκασε "όλες τις πράξεις βίας και το αίμα που χύθηκε" στη διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων στη Σανάα, όπως δήλωσε ο υεμενίτης υπουργός Εξωτερικών Αμπουμπάκρ Αμπντουλά Άλκερμπι.
Ο Άλκερμπι μιλούσε ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και επεσήμανε ότι η κυβέρνησή του "θα διεξαγάγει έρευνα και θα προσαγάγει ενώπιον της δικαιοσύνης όλους όσοι είναι υπεύθυνοι για αυτές τις πράξεις".

Θέλουν να μας μάθουν "μακεδονικά" Σε μία ακόμα προσπάθεια να αποδείξουν ότι είναι Μακεδόνες, οι Σκοπιανοί αξιοποιούν το διαδίκτυο, παραδίδοντας μαθήματα "μακεδονικής" γλώσσας


"Μάθετε Μακεντόνσκι on-line" είναι ο τίτλος διαδικτυακού προγράμματος που ετοιμάζουν οι Σκοπιανοί, για τους Σλάβους που κατοικούν στην Ελλάδα και πηγαίνουν σε δημοτικό σχολείο.
Οι εγγραφές ξεκινούν από αύριο, και οι τάξεις που δημιουργηθούν, θα ξεκινήσουν μαθήματα στις 17 Οκτωβρίου.
Η διδασκαλία της "μακεντόνσκι", σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό portal "Kurir", είναι ελεύθερη και το μόνο που απαιτείται είναι η συμπλήρωση μια φόρμας.
Στη συνέχει ο κάθε σπουδαστής θα λάβει το πρόγραμμα των τάξεων, της εκπαίδευσης και θα καταταχθεί στην τάξη που πρόκειται να παρακολουθήσει.
"Η διδασκαλία θα γίνεται από Σκοπιανούς δασκάλους με πολυμέσα όπου οι μαθητές της κάθε τάξης θα έχουν ήχο και οπτική επικοινωνία, σύμφωνα με τις τελευταίες μεθόδους της πληροφορικής, για on-line διδασκαλία", ενημερώνει ο ιδρυτής και επικεφαλής του "Учи македонски –онлајн"/ "μάθε 'μακεδονικά' - on line", Μίτκο Γιοβανόφ.
Το εξειδικευμένο σχολείο, όπως σημείωσε, θα είναι σε απευθείας σύνδεση με τους μαθητές της ομογένειας.
Τα μαθήματα θα ακολουθήσουν το επίσημο κυβερνητικό διδακτικό πρόγραμμα και κάθε τάξη θα έχει 10 μαθητές.
Η διδασκαλία της γλώσσας θα χωρίζεται σε τρία επίπεδα -αρχαρίων, μέσων και προχωρημένων- και κάθε επίπεδο περιλαμβάνει 35 ώρες.
Οι απόφοιτοι, κατόπιν εξετάσεων, θα λαμβάνουν από επιτροπή τα αντίστοιχα διπλώματα που ισχύουν στη χώρα.

Thursday, September 8, 2011

Αποποινικοποιείται η χρήση ναρκωτικών ουσιών


NAFTEMPORIKI.GR Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2011 18:17
Το νομοσχέδιο που αποποινικοποιεί την ατομική χρήση ναρκωτικών ουσιών έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός της Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, επισημαίνοντας πως «κεντρικό σημείο αναφοράς έχει τη στροφή στη θεραπευτική αντιμετώπιση του εξαρτημένου χρήστη».
Το νομοσχέδιο που αποποινικοποιεί τη χρήση ναρκωτικών ουσιών έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός της Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, επισημαίνοντας πως «κεντρικό σημείο αναφοράς έχει τη στροφή στη θεραπευτική αντιμετώπιση του εξαρτημένου χρήστη».

Η βασική μεταρρυθμιστική επιλογή του νομοσχεδίου κινείται στους παρακάτω τέσσερις άξονες:
1. Διευκόλυνση της ουσιαστικής εφαρμογής μέτρων απεξάρτησης (σωματικής και ψυχολογικής), αντί του εγκλεισμού στις κοινές συνθήκες της φυλακής.
2. Αυστηρή καταστολή των βαρύτερων και οργανωμένων μορφών διακίνησης, αλλά με προσεκτικό διαχωρισμό τους από τις ελαφρύτερες περιπτώσεις.
3. Διάκριση και διαβάθμιση των σχετικών εγκλημάτων, ώστε να αποφεύγονται οι δυσανάλογα βαριές ή ευνοϊκές μεταχειρίσεις.
4. Συστηματοποίηση των οργάνων σχεδιασμού, συντονισμού και υλοποίησης της πολιτικής κατά των ναρκωτικών, όπως είναι η Διϋπουργική Επιτροπή, ο Εθνικός Συντονιστής για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και η Εθνική Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού, καθώς και το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, «ο χρήστης είναι ασθενής, δεν είναι εγκληματίας» και γι' το λόγο αυτό με το νομοσχέδιο «η προμήθεια και η κατοχή ναρκωτικών ουσιών σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται μόνον για την αποκλειστική χρήση του χρήστη, δεν τιμωρείται». Τιμωρείται, όμως, «με κράτηση μέχρι τρεις μήνες και πρόστιμο μέχρι χίλια ευρώ, όποιος καλλιεργεί φυτά κάνναβης σε αριθμό που δικαιολογείται μόνον για ατομική του χρήση και έξι μήνες και πρόστιμο μέχρι δύο χιλιάδες ευρώ όποιος κάνει χρήση σε δημόσιο χώρο».
Προνομιούχο, όπως χαρακτηρίστηκε, πλημμεληματικού χαρακτήρα αντιμετώπιση θα έχουν οι διακινητές μικροποσότητας ναρκωτικών ή προμήθειας ναρκωτικών σε συγγενείς (πατέρας για το παιδί, αδελφός για την αδελφή του κ.λπ.) και το γνωστό «κέρασμα».
Οι λόγοι της ηπιότερης αυτής μεταχείρισης - τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου- είναι «η ιδιαίτερα μικρή απαξία - επικινδυνότητα της συμπεριφοράς, σε συνδυασμό με την πιεστική ανάγκη εξασφάλισης της καθημερινής δόσης του δράστη, η έλλειψη σκοπού κέρδους και η ψυχολογική πίεση που ασκείται στο δράστη από τον οικείο ή τον άλλο χρήστη».
Αντίθετα, η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών χαρακτηρίζεται κακούργημα και τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη, ή με κάθειρξη 5-20 ετών και με χρηματική ποινή μέχρι 600.000 ευρώ.
Επίσης, απειλείται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών (10 - 20 έτη) και χρηματική ποινή από 50.000 μέχρι 500.000 ευρώ η τέλεση διακίνησης από σωφρονιστικό υπάλληλο, φαρμακοποιό και κάθε άλλο πρόσωπο που νόμιμα ασχολείται με τα ναρκωτικά ή τη διακίνησή τους σε ευαίσθητους χώρους, όπως είναι στρατόπεδα, καταστήματα κράτησης, σχολεία κ.λπ.). Με τις ίδιες ποινές θα τιμωρείται και ο δράστης που έχει σκοπό να προκαλέσει τη χρήση ναρκωτικών από ανήλικο ή να μεταχειρισθεί ανήλικο ή όπου ο δράστης αναμιγνύει ναρκωτικά με τρόφιμα κ.λπ. ή είναι φαρμακοποιός και χορηγεί εν γνώσει του ναρκωτικά παράνομα ή γιατρός που εκδίδει, χωρίς ιατρική ένδειξη, συνταγή για ναρκωτικά ή ουσίες για να παρασκευαστούν ναρκωτικά.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο:
1. Δεν τιμωρείται όποιος για δική του αποκλειστική χρήση προμηθεύεται ή κατέχει με οποιονδήποτε τρόπο ναρκωτικά σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται μόνο για την ατομική του χρήση.
2. Όποιος για δική του αποκλειστική χρήση καλλιεργεί φυτά κάνναβης σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται μόνο για την ατομική του χρήση, τιμωρείται με κράτηση μέχρι τριών μηνών και με πρόστιμο μέχρι 1.000 ευρώ. Η διαπίστωση του σκοπού εξυπηρέτησης της ανάγκης για δική του αποκλειστικά χρήση γίνεται με συνεκτίμηση του είδους, της καθαρότητας και της ποσότητας του συγκεκριμένου ναρκωτικού, σε συνδυασμό με τη συχνότητα χρήσης, τον χρόνο χρήσης, την ημερήσια δόση και τις ιδιαίτερες ανάγκες χρήσης του συγκεκριμένου δράστη.
3. Όποιος κάνει χρήση ναρκωτικών σε δημόσιο χώρο τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών και με πρόστιμο μέχρι 2.000 ευρώ.
4. Με φυλάκιση μέχρι δύο ετών τιμωρείται όποιος καταρτίζει πλαστή, νοθεύει ή χρησιμοποιεί πλαστή ιατρική συνταγή χορήγησης ναρκωτικών με σκοπό τη χρήση τους από τον ίδιο.
Όταν οι υποθέσεις ναρκωτικών οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, τότε δεν θα λαμβάνεται υπόψη μόνο η ιατρική γνωμάτευση (έκθεση πραγματογνωμοσύνης) προκειμένου οι δικαστές να εκτιμήσουν εάν ο κατηγορούμενος είναι χρήστης ή όχι, αλλά θα χρησιμοποιείται κάθε αποδεικτικό μέσο που θα προσκομισθεί στο δικαστήριο (παρακολούθηση προγραμμάτων απεξάρτησης, χορήγηση υποκατάστατων κ.λπ.).
Τέλος, με το νομοσχέδιο εισάγεται το δικαίωμα στα δικαστήρια να επιβάλλεται ως εναλλακτικό μέτρο της ποινής η απεξάρτηση (κατοχύρωση της θεραπείας).
Ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ακόμη πως όλα οδεύουν σύντομα ώστε μέσα στις φυλακές να χορηγείται η μεθαδόνη, ως υποκατάστατο των ναρκωτικών ουσιών. Παράλληλα, ανέφερε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα, θα ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση το συνολικό πλαίσιο δράσης για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.
Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο, μετά τον οποίο θα λάβει την τελική του μορφή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tuesday, September 6, 2011

How private firms have cashed in on the climate of fear since 9/11



The past ten years have seen the growth of a national security industrial complex that melds government and business
    In this handout image provided by the U.
    A US homeland security helicopter patrol over New York in 2003. Photograph: US Coast Guard/AFP/Getty Images
    Charles Smith always enjoyed visiting US troops aboard. Though a civilian, he had worked for the army for decades, helping to run logistical operations from the Rock Island arsenal near Davenport, Iowa. He helped keep troops supplied, and on trips to Iraq made a point of sitting down with soldiers in mess halls. "I would always ask them: what are we doing for you?" Smith told the Guardian. Smith eventually got oversight of a multibillion-dollar contract the military had struck with private firm KBR, then part of the Halliburton empire, to supply US soldiers in Iraq. But, by 2004, he noticed problems: KBR could not account for a staggering $1bn (£620m) of spending. So Smith took a stand. He made sure a letter was hand-delivered to KBR officials, telling them that some future payments would be blocked. According to Smith, one KBR official reacted by saying: "This is going to get turned around." A few days later, Smith was abruptly transferred. The payments he suspended were resumed. "The emphasis had shifted. It was not about the troops. It was all about taking care of KBR," he said. Eventually, Smith left the army. When he told his story to the New York Times, the paper ran an editorial. "In the annals of Iraq war profiteering, put Charles Smith down as one of the casualties," it wrote. What Smith had blundered into is one of the most disturbing developments of the post-9/11 world: the growth of a national security industrial complex that melds together government and big business and is fuelled by an unstoppable flow of money. It takes many forms. In the military, it has seen the explosive growth of the contracting industry with firms such as Xe, formerly known as Blackwater, or DynCorp increasingly doing the jobs of professional soldiers. In the world of intelligence, private contractors are hired to do the jobs of America's spies. A shadowy world of domestic security has grown up, milking billions from the government and establishing a presence in every state. From border fences that don't work to dubious airport scanners, spending has been lavished on security projects as lobbyists cash in on behalf of corporate clients. Meanwhile, generals, government officials and intelligence chiefs flock to private industry and embark on new careers selling services back to government. "The creation of this whole industry is a disaster. But no one is talking about it," said John Mueller, a professor at Ohio State University and author of Overblown: How Politicians and the Terrorism Industry Inflate National Security Threats and Why We Believe Them. Contractors form huge parts of the lines of supply for American troops. But they also fly planes, provide security and take on big infrastructure projects. Next year, as US combat troops draw down from Iraq, an estimated 5,000 private contractors will provide security on behalf of the US state department. That's a deployment roughly the size of an army brigade. Worldwide, the ratio of contractors to US soldiers in uniform is about one-to-one. During Vietnam it was one-to-eight. It has speeded up since 9/11. "In the last 10 years, spending at the Pentagon has shifted enormously to contractors," said Pratap Chatterjee, a fellow at the Centre for American Progress and industry expert. That shift has a cost. Incidents of malpractice and fraud by contracting firms – whom critics call modern-day mercenaries – are legion. One of the most infamous was the Baghdad battle involving Blackwater that saw 17 Iraqi civilians killed in 2007. But that was just one event. An AP investigation in 2010 looked at incidents involving more than 200 contractors worldwide that ranged from drinking to sexual misconduct to a gunfight outside a nightclub in Haiti. Oversight of contracting is weak or opaque – and is often contracted out, too. One recent investigation found $4.5bn of contracts awarded to firms with a history of problems or which had violated laws. A federal audit found an oil firm had overcharged the Pentagon by $204m for fuel in Iraq. A similar process has hit the intelligence world. An industry has sprung up of recruitment firms that service the intelligence community. A search on website IntelligenceCareers.com – headed by former army intelligence officer William Golden – found highly paid jobs in Iraq and Japan as well as all over the US. Many required "top secret" security clearance. Of those private firms with a top secret clearance, more than a quarter came into being since 9/11. The benefits are obvious to employees. Pay is higher and some companies have offered sign-on bonuses or free cars. It is estimated that contractors from more than 100 firms make up a third of the CIA. And as the rest of America suffers recession, this is an economic boom. The US intelligence budget last year was $80bn, more than twice 2001 levels. When CIA agent Raymond Davis was arrested in Pakistan after shooting dead two men in Lahore it caused a huge diplomatic spat. But what went mostly unrealised was that Davis, engaged to work in one of the world's most dangerous places, was a contractor. Those cashing in on the international "war on terror" pale beside the security boom that is taking place in the US itself. Across America, new organisations sprang up in the wake of 9/11 as the flow of money was turned on. Nine days after the tragedy, Congress committed $40bn to fortify America's domestic anti-terror defences. In 2002, the figure was a further $36.5bn. In 2003 it was $44bn. More than 260 new government organisations have been created since 2001. The biggest of all is the Department of Homeland Security, whose workforce is 230,000-strong and awaiting new headquarters in Washington, which will be the biggest new federal building since the Pentagon. It is rising up on the grounds of a former asylum. Since 2003, the DHS has distributed more than $30bn to state and local governments to spend on security and counter-terrorism. The Washington Post last year produced an exhaustive survey called Top Secret America. It revealed there are now 1,271 government organisations and 1,931 private firms related to counter-terrorism, intelligence or homeland security in some 10,000 locations around the US. In the Washington DC area, they have built enough new office space to add up to three Pentagons. A startling 854,000 Americans now hold top secret security clearances, around 250,000 of them in the private sector. Among the things created are Fusion Centres. There are around 70 of them across the US, set up to allow local law enforcement to collect data on "suspicious activity". Critics claim there is little for them to do, and point to mistakes. The North Texas Fusion Centre, for example, once issued a warning of a "significant" threat posed by a harmless local Muslim civil rights group. Civil rights activists have also complained they threaten data privacy laws and bring in military and corporate interests into policing civilians. "It is odd to create a whole intelligence apparatus in a decade. One that exists only because of bureaucratic inefficiency and not national security needs," said David Rittgers of the Cato Institute. What security impact does he think they have had? "None. We could abolish Fusion Centres tomorrow. Any intelligent analysis would show we don't need these things." Airport scanners are another big business that has sprung up since 9/11. Tech firm L-3 has won nearly $900m in business from the Transportation Security Administration. L-3's full-body scanners, which cost around $200,000 each, are being rolled out across the US, boosted by the unsuccessful terror attack in 2009 by a would-be plane bomber who put a device in his underwear. Yet a report by the Government Accountability Office found that it was "unclear" if scanners could have detected the bomb. "They have vastly overbuilt the airport security complex," said Chris Calabrese, a lawyer with the American Civil Liberties Union. There is precedent though. Prior to the body scanners, so-called "puffers" were tried. They used a gust of air to detect particles on clothing. After spending $20m, the TSA abandoned the scheme in 2007. Though that pales in comparison with the $1bn given to Boeing to build a hi-tech wall on the border with Mexico. That scheme, created in part out of a fear of terrorists crossing over, was scrapped with just 53 miles of it built. One of the main reasons for the ongoing gold rush in national security lies on "K Street" in Washington, the busy downtown thoroughfare is where many lobbying firms have their headquarters, clustered around the fountain of national security funding like bees around a hive. "Wherever there is government money in that amount, there is going to be a swarm of lobbyists. They are very active players," said Michael Beckel, a researcher at the Centre for Responsive Politics watchdog. Spending on lobbying by the scanning industry has doubled in the past five years. Lobbyists for the industry pull out all the stops, too: they once rolled scanners into the Capitol in a bid to persuade lawmakers of their usefulness. But more important than the millions spent by businesses involved in national security is who is doing the lobbying. The border between lobbying firms and the government departments they seduce is called simply the "revolving door". A startling eight out of 10 lobbyists for the scanner industry come from a previous career in government or congress. Among firms specialising in intelligence work, the picture is the same. Booz Allen once hired James Woolsey, a former head of the CIA. Northrop Grumman hired former NSA director William Studeman. CACI hired Barbara McNamara, an NSA deputy director. It is the same in the military, where defence firms snap up retiring generals as advisers and lobbyists. Between 2004 and 2008, a startling 80% of retiring three- and four-star officers went to work in the private sector. All of this could perhaps be understood on grounds of cost. After all, much of the original justification for contracting and bringing the private sector into national security was that it was cheaper. But this is not true. A 2008 survey of the DHS found that contractors made up 29% of staff, but some 49% of the budget. "By all means spend money on national security, but spend it wisely," said Mueller.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ για το Ακαδημαϊκό Έτος 2011 - 2012

  
Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΜΣ ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ  ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 01/09/2011-15/09/2011 ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ 10:00-13:00.